Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Διατροφή.. μιαμ!!


Τρώνε συνέχεια! Από το πρωί έως το βράδυ! Η τροφή των κουνελιών πρέπει να είναι πλούσια σε ίνες και φτωχή σε θρεπτικές ουσίες!


Λοιπόν, τα κουνελάκια τρώνε λαχανικά και κυρίως, σανό (που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν στρώση στο κλουβί)! Δεν τρώνε πολύ τα παντζάρια, το λάχανο, τα μήλα, τα αχλάδια κι άλλα φρούτα, ενώ λατρεύουν το κουνουπίδι, το λαχανάκι Βρυξελλών, τα καρότα με τα φύλλα τους και τα ζαχαρότευτλα.

Τους αρέσει να ροκανίζουν λεπτά ξύλα και κλαδιά, τα οποία μπορείτε να τους τα δίνετε όλο το χρόνο. Ο φλοιός τους περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Να προτιμάτε κλαδιά κυρίως οπωροφόρων δέντρων. Το ροκάνισμα βοηθάει στο "λιμάρισμα" των δοντιών τους, που τα προτρέπει από το μεγάλωμα τους σε σημείο που δεν θα μπορούν να φάνε, καθώς και στην καταπολέμηση της πέτρας!

Στις αρχές της Άνοιξης, μπορείτε να τους δώσετε πρασινάδα. Το καλύτερο θα είναι να την αναμιγύετε με μία μικρή ποσότητα από σανό. Το χειμώνα και το καλοκαίρι, αν δεν διαθέτετε αρκετή ποσότητα πρασινάδας, μπορείτε να τους δώσετε σαλατικά: μαρούλι, αντίδια, σικορέ, κλπ.. 

Δεν κάνει να τρώνε: φρούτα με σπόρους, μη ώριμα, φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα κλπ, χωρίς να τους έχετε βγάλει το κουκούτσι. Καλό είναι να μην ξεκινήσετε να τους δίνετε από την αρχή φυσική τροφή (εκτός από το σανό), κυρίως όταν μιλάμε για κουνέλια-νάνους. Μπορείτε να ξεκινήσετε μετά τους έξι μήνες και φυσικά σιγά - σιγά, για να αποφύγουμε τις διάρροιες! 

Η ποσότητα ξηράς τροφής (Junior) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 γραμ. ημερίσιας μερίδας.

Και το σημαντικότερο: Μην αγοράζετε ξηρά τροφή, που δεν είναι συσκευασμένη! Σε κάποια Pet Shop, μπορεί να μην είναι προστατευμένη! Φανταστείτε μόνο τις τρίχες και την σκόνη που αιωρούνται!

(Για πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής ενός κουνελιού, διαβάστε την ανάρτηση: Τι Πρέπει & Τι Δεν Πρέπει να τρώει..).