Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Διατροφή.. μιαμ!!

Τα κουνέλια τρώνε συνέχεια! Από το πρωί έως το βράδυ! Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, η τροφή των κουνελιών πρέπει να είναι πλούσια σε ίνες και φτωχή σε θρεπτικές ουσίες!

Τα κουνελάκια τρώνε λαχανικά και κυρίως, σανό (που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν στρώση στο κλουβί)! Δεν τρώνε πολύ τα παντζάρια, το λάχανο, τα αχλάδια κι άλλα φρούτα, ενώ λατρεύουν το κουνουπίδι, το λαχανάκι Βρυξελλών, τα μήλα, τα καρότα με τα φύλλα τους και τα ζαχαρότευτλα.

Επίσης, απολαμβάνουν να ροκανίζουν λεπτά ξύλα και κλαδιά, τα οποία μπορείτε να τους τα δίνετε όλο το χρόνο. Ο φλοιός τους περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Να προτιμάτε κλαδιά κυρίως οπωροφόρων δέντρων. Το ροκάνισμα βοηθάει στο "λιμάρισμα" των δοντιών τους, που τα προτρέπει από το μεγάλωμα τους. Τα δόντια των κουνελιών αυξάνονται συνεχώς και, αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, φτάνουν σε σημείο που δεν θα μπορούν να φάνε. Επίσης, το ροκάνισμα κλαδιών βοηθάει και στην καταπολέμηση της πέτρας.

Στις αρχές της Άνοιξης, μπορείτε να τους δώσετε πρασινάδα. Το καλύτερο θα είναι να την αναμιγνύετε με μία μικρή ποσότητα από σανό. Το χειμώνα και το καλοκαίρι, αν δεν διαθέτετε αρκετή ποσότητα πρασινάδας, μπορείτε να τους δώσετε σαλατικά: μαρούλι, αντίδια, σικορέ, κλπ..

Δεν κάνει να τρώνε: φρούτα με σπόρους, μη ώριμα, φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα κλπ, χωρίς να τους έχετε βγάλει το κουκούτσι. Καλό είναι να μην ξεκινήσετε να τους δίνετε από την αρχή φυσική τροφή (πέρα από το σανό). Όταν τα κουνέλια είναι μικρά σε ηλικία είναι ευαίσθητα και πολύ ευπαθή. Οφείλετε, λοιπόν, να σταθεροποιήσετε την υγεία τους και τη διατροφή τους θέτοντας γερή βάση. Δηλαδή, την συσκευασμένη ξηρά τροφή (Junior). Μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από έξι μήνες και φυσικά σιγά - σιγά, για να αποφύγουμε τις διάρροιες.

Η ποσότητα ξηράς τροφής (Junior) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 γραμ. ημερίσιας μερίδας.

Και το σημαντικότερο: Μην αγοράζετε ξηρά τροφή, που δεν είναι συσκευασμένη! Σε κάποια Pet Shop, μπορεί να μην είναι προστατευμένη. Δεν θα σας πω πολλά, φανταστείτε μόνο τις τρίχες και την σκόνη που αιωρούνται και κάθονται πάνω στην τροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής ενός κουνελιού, βλ. ανάρτηση: Τι Πρέπει & Τι Δεν Πρέπει να τρώει..