Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Άγριο Κουνέλι (Η Άγρια Φύση)..


Το άγριο κουνέλι είναι μικρότερο από τον λαγό, έχει μήκος 35-40εκ., ύψος 16-18εκ. και βαρος 1-2κιλά . Το χρώμα της γούνας του είναι κυρίως γκριζοκαστανό και από το κάτω μέρος είναι πιο ανοιχτό, που καταλήγει σε μία σχεδόν λευκή κοιλίτσα. Η ουρά του είναι πολύ κοντή, δηλ. περίπου 6-7εκ. με μαύρο περίγραμμα. Τα μάτια του είναι στο πλάι του κεφαλιού, χωρίς να προεξέχουν, όπως του λαγού και έχει μικρότερα αυτιά από τον λαγό.

Είναι νυκτόβιο ζώο και βγαίνει για βοσκή με τη δύση του ηλίου και επιστρέφει στις φωλιές την αυγή. Ζει σε πεδινές και λοφώδεις περιοχές, που έχουν άφθονο χόρτο και θάμνο. Σπάνια το συναντάς σε υψόμετρο άνω των 600m.

Ζουν σε σχισμές βράχων, αλλά κυρίως κατασκευάζουν λαγούμια ή υπόγειες στοές (κονικλώνες) με πολλές διακλαδώσεις, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον. Οι στοές βρίσκονται σε βάθος 3m περίπου και έχουν συνολικό μήκος γύρω στα 50m. Κατασκευάζονται με τη βοήθεια των νυχιών που έχουν στα μπροστινά τους πόδια. Το ύψος των στοών είναι 15-17εκ., ενώ του κύριου χώρου διαμονής 30-60εκ. Σε μια αποικία παρατηρείται πλήρης ιεραρχία μεταξύ τους, έχοντας σαν βάση τη σωματική δύναμη, ενώ ο αριθμός της φθάνει τα 200 άγρια κουνέλια.

Είναι κοινωνικό είδος. H αναπαραγωγική ικανότητα του άγριου κουνελιού είναι παρόμια με του λαγού. Γεννάει 5-6 φορές τον χρόνο από 5 αγριοκουνελάκια περίπου, αλλά γενικά, όλη τη χρονιά, δεν γεννά περισσότερα από 10-15 μικρά. Τα νεογνά γεννιούνται μακριά από την φωλιά, σε απόσταση 150m και σε ειδικά διαμορφωμένες στοές, για να προστατευτούν από τα αρσενικά (που ως γνωστόν, ζηλεύουν και τα πνίγουν) και από τα υπόλοιπα αρπακτικά. Το άγριο κουνέλι ζει 6-7 χρόνια.

Σημείωση: Όλες οι ράτσες των κατοικίδιων κουνελιών προέρχονται από το άγριο κουνέλι!

Απειλείται από τα σαρκοφάγα, κυρίως από τον λύκο, την αγριόγατα, την αλεπού, τους αετούς, τα αρπακτικά γεράκια και φυσικά, από τον άνθρωπο.

Απόλαυσέ το:
http://www.flickr.com/photos/porsupah/sets/72157622650578241/