Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Βασικός Εξοπλισμός Εκτροφής 1..

Σε αυτή την ανάρτηση συζητούνται βασικές πληροφορίες για τις ταΐστρες. Επίσης, παρουσιάζουμε σχέδια και οδηγίες για την κατασκευή ταΐστρας από ένα μεγάλο τενεκεδένιο κουτί (κονσέρβα).

Οι ταΐστρες σας και πώς να τις φτιάξετε..

Εικόνα 1.

Η απλούστερη ταΐστρα είναι ένας πήλινος κεσές ή ένα εμαγιέ μπωλ. Αν έχετε 2-3 κλωβούς, 2-3 ταΐστρες αυτού του τύπου, φτάνουν και περισσεύουν, αρκεί να τις δένετε με σύρμα στα πλαϊνά του κλωβού για να μην τις αναποδογυρίζουν τα κουνέλια. Η λύση αυτή βέβαια επιβάλλει καθημερινό καθάρισμα, καθώς τα κουνέλια σας δεν πρόκειται να τηρήσουν τους κανονισμούς καθαριότητας! Η εικόνα 1 σας δίνει μια ιδέα του τι θα συμβεί ύστερα από λίγες ώρες. Τροφές και σκουπίδια έχουν γίνει ένα μέσα στο μπωλ…


Εικόνα 2.


Αν όμως θέλετε μια πιο νοικοκυρεμένη εγκατάσταση (ή αν έχετε έναν αριθμό κλωβών που επιβάλλει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα), τότε θα πρέπει να σκεφθείτε άλλες λύσεις, όπως την αγορά έτοιμων μεταλλικών ταϊστρών τύπου χοάνης. Κάθε κατασκευαστής προσφέρει δικά του μεγέθη και σχέδια, αλλά όλες τοποθετούνται εξωτερικά, στο μπροστινό μέρος του κλωβού και από ένα άνοιγμα στο δικτυωτό σύρμα του κλωβού η χοάνη μπαίνει μέσα στον κλωβό. Έτσι, το γέμισμά τους με τροφή γίνεται χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η πόρτα του κλωβού. Τα κουνέλια έχουν πρόσβαση στην τροφή από μέσα, δηλαδή από το στόμιο της χοάνης. Η εικόνα 2 δείχνει μια μεταλλική ταΐστρα με λεπτό πλέγμα στον πάτο για να πέφτει κάτω η σκόνη από τις τροφές και να μην ερεθίζονται τα ρουθούνια των κουνελιών.

Εικόνα 3.

Στην εικόνα 3 παρουσιάζουμε μια μεγαλύτερη μεταλλική ταΐστρα. Προσέξτε τη θήκη για την καρτέλα του κουνελιού στο πίσω μέρος της ταΐστρας. Αν θέλει κάποιος να κάνει σοβαρή εκτροφή κουνελιών και να βελτιώνει συνεχώς το κοπάδι του, για κάθε αναπαραγωγικό ζώο (κονικλομητέρες και επιβήτορες), θα πρέπει να τηρεί με αυστηρότητα καρτέλα με πληροφορίες καταγωγής, ηλικίας, αναπαραγωγικής απόδοσης κλπ. Η εικόνα αυτή δείχνει πως τοποθετείται η ταΐστρα τύπου χοάνης στο κλουβί: Κόβουμε στο πλέγμα του κλωβού ένα κατάλληλο άνοιγμα, απ’ όπου περνάει το κάτω μέρος της ταΐστρας, και τη στηρίζουμε πάνω στον κλωβό με ένα σύρμα. Έτσι ,η ταΐστρα γεμίζει εύκολα απ’ έξω, ενώ το ζώο βρίσκει εύκολα την τροφή του.

Εικόνα 4.

 Η εικόνα 4 δείχνει πώς λειτουργεί η ταΐστρα τύπου χοάνης. Η τροφή προστίθεται απ’ έξω και, όσο το κουνέλι την καταναλώνει, κατεβαίνει περισσότερη τροφή με τη βαρύτητα.
Θα πρέπει να κάνετε μόνοι σας τη σχετική έρευνα αγοράς για το ποιος φτιάχνει ή πουλάει τέτοιες ταΐστρες.


Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΒΙΟ - http://www.kevio.gr/
 Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας