Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Βασικός Εξοπλισμός Εκτροφής 3..

Στην ανάρτηση αυτή εξηγούμε: α) πώς κατασκευάζεται εκ των ενόντων μια μπουκάλα ποτίστρα, β) τι είναι και πώς εγκαθιστούμε ένα απλό σύστημα αυτόματου ποτίσματος και γ) πώς κατασκευάζουμε φωλιές κλειστού και ανοιχτού τύπου για τις κουνέλες.

Πώς θα ποτίζονται τα κουνέλια σας
Όπως και με την τροφή, αν έχετε 2-3 κλωβούς κουνελιών μόνο, οι ποτίστρες σας μπορούν να είναι πολύ απλές – ένας κεραμικός κεσές ή ένα εμαγιέ μπωλ. Η λύση αυτή βέβαια επιβάλλει καθημερινό καθάρισμα και ανανέωση του νερού και δέσιμο του μπωλ με σύρμα στα πλευρά του κλωβού ώστε να μην το αναποδογυρίζουν τα κουνέλια.
Αλλά αν έχετε περισσότερους κλωβούς ή ψάχνετε για μια πιο νοικοκυρεμένη λύση, μπορείτε να υιοθετήσετε τη λύση της εικόνας 12. Μια αναποδογυρισμένη μπουκάλα αναψυκτικού καταλήγει μέσα σε ένα μεγάλο σαρδελοκούτι τροφοδοτώντας το συνεχώς με νερό. Πώς λειτουργεί αυτή η λύση; Όταν τα κουνέλια πιουν αρκετό νερό, η στάθμη του στο σαρδελοκούτι χαμηλώνει και ο αέρας περνάει στη μπουκάλα με μπουρμπουλήθρες. Έτσι, η πίεση του αέρα μέσα στη μπουκάλα αυξάνεται και κατεβαίνει λίγο νερό μέσα στο σαρδελοκούτι. Κι αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Εικόνα 12.
Η μπουκάλα με το νερό τοποθετείται εξωτερικά του κλωβού υπό γωνία και το στόμιό της περνάει από ένα άνοιγμα μέσα στον κλωβό όπου βυθίζεται στο σαρδελοκούτι. Όταν αλλάζουμε το νερό, αναποδογυρίζουμε τη μπουκάλα έχοντας το δάχτυλό μας στο στόμιό της και τη βάζουμε στη θέση της. Θα χυθεί λίγο νερό, αλλά μόλις γεμίσει το σαρδελοκούτι, η ποτίστρα μας σταθεροποιείται.
Εικόνα 13.
Μια πιο νοικοκυρεμένη εκδοχή της μπουκάλας ποτίστρας.
Εικόνα 14.

Ένα απλό αυτόματο σύστημα ποτίσματος:
Όταν τα κουνέλια που εκτρέφετε είναι παραπάνω από λίγα, αξίζει να σκεφθείτε την εγκατάσταση ενός αυτόματους συστήματος ποτίσματος. Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι, όλα τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος βασίζονται στην παροχή νερού υπό χαμηλή πίεση, ενώ η ποτίστρα είναι κάποιο είδος βαλβίδας που το κουνέλι μαθαίνει αμέσως να χρησιμοποιεί (Εικόνα 14). Οι ποτίστρες των αυτόματων συστημάτων είναι στην πραγματικότητα απλές βαλβίδες, όπου η πίεση του νερού σπρώχνει προς τα έξω ένα έμβολο και έτσι δεν βγαίνει νερό. Το νερό βγαίνει όταν το κουνέλι σπρώξει με τη γλώσσα του το έμβολο προς τα μέσα.
Εικόνα 15.

Σε όλα αυτά τα συστήματα, η χαμηλή πίεση εξασφαλίζεται από μια μικρή δεξαμενή με φλοτέρ, σαν αυτό που υπάρχει στο καζανάκι της τουαλέτας. Η πίεση του νερού στις ποτίστρες-βαλβίδες εξαρτάται από το ύψος που έχουμε τοποθετήσει τη δεξαμενή μας. Πρέπει να προσέχουμε ώστε η πίεση από τη μια μεριά να είναι αρκετή για να μη στάζουν οι βαλβίδες, ενώ από την άλλη δεν θα τόσο μεγάλη που να εμποδίζει το κουνέλι να πιέσει το έμβολο (Εικόνα 15). Αν δεν έχετε σαφείς οδηγίες από τον κατασκευαστή του συστήματός σας ή αν φτιάχνετε το σύστημά σας εκ των ενόντων, μπορείτε να βρείτε το ιδανικό σημείο πίεσης ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας τη δεξαμενή. Η εικόνα 16 παρουσιάζει ένα διάγραμμα αυτόματου συστήματος ποτίσματος.

Εικόνα 16.
Ένας τρόπος να οργανώσετε το αυτόματο σύστημα ποτίσματος των κουνελιών σας. Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο τοποθετεί τις σωλήνες τροφοδότησης στο πίσω μέρος των κλωβών, συνιστούμε οι σωλήνες (και οι βαλβίδες) να τοποθετούνται στο εμπρός μέρος για καλύτερο έλεγχο και συντήρηση του συστήματος και ευκολότερες επισκευές όταν χρειάζεται.
Μια ζεστή φωλιά για τις κουνέλες σας:
Οι φωλιές είναι ένα απαραίτητο εργαλείο του κονικλώνα σας. Χωρίς αυτές, η κουνέλα στον κλωβό δεν έχει τα μέσα να φτιάξει μια ικανοποιητική φωλιά για τα νεογνά της (βλ. εικόνα 17). Η φωλιά ουσιαστικά αποτελεί στοιχείο του κλωβού της κονικλομητέρας και γι’ αυτό πρέπει να λάβετε υπ’ όψη την ανάγκη μιας φωλιάς όταν σχεδιάζετε ή αγοράζετε τους κλωβούς σας. Μπορείτε, λόγου χάρη, να επιλέξετε τη λύση μιας υποδαπέδιας φωλιάς, όπου η κουνέλα κατεβαίνει στη φωλιά από μια τρύπα στο δάπεδο του κλωβού. Αλλά μια τέτοια λύση είναι πολύπλοκη και δημιουργεί προβλήματα στον καθαρισμό του κλωβού. Είναι πολύ καλύτερο να επιλέξετε τη λύση της κινητής φωλιάς, η οποία αφαιρείται για καθαρισμό και φύλαξη όταν η κουνέλα δεν τη χρειάζεται. Βεβαίως, η τοποθέτηση και η αφαίρεση της φωλιάς από τον κλωβό επιβάλλει να είναι αρκετά μεγάλη πόρτα ώστε να μπορεί να περνάει. Προτείνουμε εδώ δύο τύπους χειροποίητης φωλιάς που μπορείτε να κατασκευάσετε εύκολα.
1. Φωλιά κλειστού τύπου:
Στην πραγματικότητα, ένα ξύλινο κουτί με μικρό άνοιγμα από το οποίο χωράει να περνά η κουνέλα. Για πολύ ψυχρές περιοχές είναι η καλύτερη λύση. Η εικόνα 18 δείχνει προοπτικά αυτή τη φωλιά που μπορεί να κατασκευαστεί από παλιές σανίδες ή μοριοσανίδα. Η εικόνα 19 σας δίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Εικόνα 18.
Φωλιά κλειστού τύπου. Το πλεονέκτημά της είναι πως έχει διαστάσεις μικρότερες της φωλιάς ανοιχτού τύπου.
Εικόνα 19.
Διαστάσεις και τρόπος κατασκευής φωλιάς κλειστού τύπου.
2. Φωλιά ανοιχτού τύπου:
Κατά τη γνώμη μου, η γενικά καλύτερη λύση. Γίνεται κι αυτή από σανίδες ή μοριοσανίδα και έχει αρκετά μεγάλο άνοιγμα που επιτρέπει να βλέπουμε τα νεογνά όταν η μητέρα βγαίνει για να φάει. Επίσης καθαρίζεται εύκολα – πράγμα πολύ σημαντικό. Η εικόνα 20 δείχνει αυτή τη φωλιά και τις διαστάσεις της.

Εικόνα 20.
Φωλιά κλειστού τύπου. Προοπτικό σχέδιο και διαστάσεις.

Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΒΙΟ - http://www.kevio.gr/
 Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας